09 Kas Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin kuruluşu için yola çıkıldı!
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın 2014-2020 dönemi kapsamında 1 Mart 2021 tarihinde uygulaması başlayan Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi’nin (METEK III) Açılış Etkinliği 28 Ekim 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan, program otoritesi ve sözleşme yöneticisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, faydalanıcısı Milli Eğitim Bakanlığı olan projenin açılış etkinliğine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo De Quintana ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir katılım gösterdi.
“Geleceğe el ver, geleceğe yön ver” sloganıyla yola çıkılan projenin açılış programına katılan Bakan Yardımcısı Şensoy yaptığı konuşmada meslek liselerinin Türkiye ekonomisine güç kattığını vurgulayarak, “2020 yılında meslek liselerinde üretimden elde edilen gelir son iki yılda yüzde 100 artarak 503 milyon 197 bin 847 liraya ulaştı. Mesleki eğitimde kullandığımız atölye deney setlerini ve tasarım beceri atölyelerinde ihtiyaç duyulan ders ve diğer sınıf araç gereçlerini artık meslek liselerimizde üretiyoruz. Bu alanda yaşanan bir diğer önemli gelişme de fikrî mülkiyet alanında sağlanmıştır. Mesleki ve teknik eğitim veren okullar bünyesinde kurmuş olduğumuz toplam 50 AR-GE merkezi sayesinde, öğrenci ve öğretmenlerimiz yeni ürünler tasarlayarak o ürünlerin fikrî mülkiyet kapsamında tescil alabilmektedir. Mesleki teknik eğitimde son 10 yılda tescili alınmış ürün sayısı 2,9 iken 2020 yılında 188 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescilini aldık. Yani 2,9’dan 188’e, yaklaşık 60 katlık bir artış sağlandı. Bu konudaki çabalarımız ve kararlılığımız her gün daha da artarak devam edecektir ve proje süresince edinmiş olduğumuz değerli birikim ve deneyimler bundan sonra atılacak adımlara, yürütülecek proje ve faaliyetlere ışık tutacaktır” ifadelerini kullandı.
METEK-III Projesi
Almanya’dan GFA Consulting Group, Romanya’dan Ulusal Mesleki ve Teknik Eğitim Geliştirme Merkezi ve Türkiye’den ANKON Consulting bileşimiyle kurulan konsorsiyum danışmanlığında yürüyen AB finansmanlı projenin ana amacı mesleki ve teknik eğitimin kalitesini yükselterek insan sermayesine yatırım yapmaktır. Projenin hedefleri ise bilgi, beceri ve yeterlilikleri Avrupa Kalite Güvence Referans Çerçevesi ve Mesleki ve Teknik Eğitimde Avrupa Kalite Güvence çerçevesi ile uyumlu bir şekilde geliştirerek, öğrenme ortamlarını iyileştirerek, mesleki ve teknik eğitimi öğrenciler için daha cazip bir seçenek haline getirerek, okullar, sosyal taraflar ve özel sektör arasındaki işbirliğini Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri’nin kuruluşu yoluyla artırarak mesleki ve teknik eğitimin kalitesini yükseltmektir.
İstanbul, Kocaeli, Bursa, Denizli, Antalya, İzmir, Adana, Sivas, Konya, Eskişehir, Trabzon, Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan, Samsun, Tekirdağ, Kayseri, Afyonkarahisar, Gaziantep, Manisa, Çanakkale, Kırşehir, Zonguldak, Malatya ve Ankara dâhil olmak üzere toplam 25 pilot ilde uygulanacak olan Projenin amaç ve hedefleri doğrultusunda bir dizi faaliyet yürütülecektir. Bu faaliyetlerin büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün kurumsal kapasitesinin geliştirilmesini, Genel Müdürlük personel ve hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını amaçlamaktadır.
3 bin öğretmene işbaşı eğitimi
Bütçesi 22 milyon avroya yaklaşan projede teknik yardım, hibe programı ve ekipman alımı aşamaları olacaktır. Proje ile 25 alanda 3 bin öğretmen, işbaşı eğitimleri alacak. İş başı öğrenme ve uzaktan öğrenme metotlarıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin özel alan yeterliliklerin geliştirilmesi için 15 sektörel mükemmeliyet merkezi kurulacak.
Bu kapsamda 15 merkezden 14’ü 25 mesleki alan, biri ise mesleki yabancı dil, mesleki eğitime yönelik matematik ve fen bilimleri konusunda faaliyet verecektir.
Sektörel mükemmeliyet merkezi çalışanlarına yurt içi ve yurt dışında eğitim
Sektörel mükemmeliyet merkezlerinin çalışanları proje kapsamında yurt içi ve yurt dışında eğitimden geçirilecektir. Merkezler mesleki ve teknik eğitim ile sektör arasındaki bağı kurarak öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimini sağlayacak, sektörde yaşanan gelişmelere öğretmenlerin uyumunu artıracak mekanizmaları hayata geçirecektir.